top of page
Etsi
  • Writer's pictureJohanna Koivu

ESIINTYMISJÄNNITYS JA USKOMUKSET

Päivitetty: 29. heinäk. 2022

Meidän kaikkien elämässä on olettamuksia, joita pidämme absoluuttisina totuuksina. Jos näitä käsityksiä ei koskaan kyseenalaisteta, ne saattavat ohjata tiedostamattomalla tavalla hyvinkin monia valintojamme. Esiintymisjännitys on aihe, johon törmään paljon asiakkaitteni kanssa. Miksi esiintymisjännitys on niin yleistä, mistä se kumpuaa ja mitä sille voi tehdä?


Kuka haluaisi kulkea elämänsä polkua pimeässä ja korvatulpat korvissa? Mieluiten tietysti eläisimme niin, että olemme itse ohjaksissa valitsemassa sellaisen reitin, joka kulloisessakin tilanteessa on oikea meille. Tienhaarassa seistessään on tärkeää olla tietoinen siitä, mikä valintojamme ohjaa. Tämän vuoksi uskomusten kanssa työskentely on tärkeää.


Mitä uskomukset ovat ja kuinka niitä syntyy?


Erityisen paljon uskomuksia syntyy lapsuudessa sosiaalistumisen kautta. Otetaanpa esimerkki: saatat ajatella, että et osaa laulaa, piirtää tai esiintyä. Mistä kyseinen olettamus on voinut syntyä? Perustuuko se realistiseen näkemykseen taidoistasi vai johonkin muuhun, mistä et oikein saa kiinni? Onko sinua ehkä toistuvasti verrattu rohkeasti esiintyvään isosiskoon tai intohimoisesti maalaavaan serkkuun? Koska lapsi ei kykene kyseenalaistamaan auktoriteettejä, lähiympäristön, koulun ja perheen sanomisilla saattaa olla hyvin suuri merkitys siihen, millaisen kuvan hän itsestään tai ympäröivästä maailmasta muodostaa.Sosiaalistumisen kautta syntyneiden uskomusten lisäksi vääristymiä syntyy usein tilanteissa, joihin liittyy vahva tunnelataus. Jo pelkästään yksi voimakkaasti koettu tilanne saattaa muodostaa syvälle juurtuvan uskomuksen. Kun aletaan tutkimaan sitä, miksi henkilö kokee esimerkiksi juuri laulamisen hyvin epämiellyttävänä, voi valmennuksessa nousta esille valmennettavan historiasta laulamiseen liittyvä kriittinen tilanne.


Vielä muutama vuosikymmen sitten koulun musiikinopetukseen kuului olennaisena osana luokan edessä suoritettava laulukoe, jota moni jännitti etukäteen. Joillakin oppilailla on ollut niin suuri paine onnistumisesta, että koetilanteessa hermot eivät ole yksinkertaisesti pitäneet. Laulun sanoja on saattanut unohtua, sävellaji on voinut olla väärä tai orastava äänenmurros on saattanut rikkoa äänen. Jos tällaiseen tilanteeseen liittyy vielä oman nolostumisen lisäksi ankaran opettajan kritisointi tai luokkatovereiden pidätetyt naurunpyrskähdykset, niin negatiivinen uskomus on saattanut hyvinkin syntyä.


Vahvoja negatiivisia tunteita herättävien kokemusten toistuvuus on myöskin omiaan muodostamaan vääristyneen uskomuksen.


Kun vanha nolaamiskokemus mielessään lapsi jännityksestä tärisevänä asettuu taas kerran luokan eteen, on häpeällinen muisto vahvana mielessä. On vaikea onnistua, jos ajattelee vain epäonnistumista. Aina mulle käy näin. Olen siis huono laulaja.esiintymisvalmennus ja esiintymisjännitys


Esiintymiseen liittyviä koulutuksia ja valmennuksia pitäessäni törmään asiakkaiden kanssa usein jännittämisen problematiikkaan, jossa juuret saattavat olla hyvinkin syvällä. Omaan uraani muusikkona, kouluttajana, juontajana ja näyttelijänä on mahtunut monenlaisia kokemuksia. Pahimmat epäonnistumiseni koen tapahtuneen lapsuudessa ja nuoruudessa sellaisissa tilanteissa, joissa jännitys on lamauttanut minut täysin. Vihasin musiikkikoulun pakollisia esiintymisiä ja jännitin niitä kuukausitolkulla etukäteen. Opin välttelemään tilanteita, jotka liittyivät viulun- tai pianonsoittoon. Silti  - ristiriitaista kyllä - rakkauteni esiintymiseen säilyi ja kouluttauduin Lontoossa teatterialan ammattilaiseksi. Opin tekniikoita, jotka hillitsevät jännittämistä ja antavat esiintymistilanteeseen hallinnan tunnetta. negatiiviset uskomukset


Valmennuksella voidaan menestyksekkäästi purkaa negatiivisia uskomuksia. Kun elämää lukkiuttava käsitys saadaan esiin ja tehdään näkyväksi, on jo se itsessään hyvin silmiä avaavaa. Yhdessä valmentajan kanssa voidaan elämää rajoittavaa uskomusta muokata eteenpäin vieväksi, positiivikseksi näkemykseksi itsestä, muista ihmisistä tai ympäröivästä maailmasta. Kun vääristyneet käsitykset väistyvät, on helppo nähdä selkeästi.Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Eroon esiintymisjännityksestä -verkkokurssi


Olisi mukava tavata sinut myös Karisma Coaching® somessa!


Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon kanssani:

https://www.karismacoaching.fi/yhteysOlen Johanna Koivu ja intohimonani on auttaa ihmisiä löytämään oma sisäinen voimansa ja karismaattisuutensa. Olen toiminut laajasti hyvinvoinnin kentällä kouluttaen, luennoiden ja mentoroiden vuodesta 2001 lähtien. Olen myös hyvinvointi- ja lifestylemedia KoivuTV:n tuottaja. Olen viulisti-näyttelijä, teatteriohjaaja, esiintymisvalmentaja, draamaopettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja ja NLP Practitioner.


Erityisosaamiseni on auttaa asiakasta tunnistamaan vahvuutensa ja piilevät kykynsä. Olen motivaattori ja läsnäoleva kanssakulkija asiakkaan matkalla kohti sisäistä kehitystä, parempaa itsetuntemusta ja sitä kautta laadukkaampaa elämää.
Comments


bottom of page